Atelje Brännorna, Thomas Alexandersson, Onslunda

Från klump till skönaste form

Thomas Alexanderson var min första konsthantverkskärlek. I tonåren tog jag min första drejkurs och blev förälskad i leran och dess möjligheter. Jag var övertygad om att jag hade en framtid som keramiker, föga anade jag den kreativa process och det hårda arbete som låg bakom formen.

Det var i den vevan jag upptäckte Thomas Drejare/ Alexandersons konst. Kärleken till hans tekanna med böjd pip var så total att jag vid femton års ålder köpte den dyraste födelsedagspresenten ditintills till min bästa vänninna. 385 kr – och det tömde min tunna plånbok.
Så jag är inte utan nostalgikänslor när jag nu trettio år senare tittar in i hans butik/ateljé. Men även om du kommer utan den första förälskelsens eftersmak är hans ateljé väl värt ett
besök, bara vägen ut är en upplevelse i sig. Kanske den vackraste byavägen på Österlen? Butiken är inte stor men vackert fönsterklädd, fylld med hans keramikformer. Här hittar du tekannor, små burkar med lock, koppar och ljusstakar.
Glasyren är dov och blek, formen vacker och funktionell. I trädgården står stora installationsobjekt i keramik, njut av dem!
/Anneli

Karta

Pin It on Pinterest