Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Tommarp

Himmelska ostar

Vid ingången till den kringbyggda gården ligger butiken med den speciella ängelskylten och redan i dörren möts man av dofterna från Tant Elsa, Bocke-Pär, Feta Greta, Lilla Fästmön och alla de andra som fått ge namn åt ostarna som blivit Lars och Christine Anderbergs livsverk.
Gårdsmejeriet har varit i gång i åtta år och där har man utvecklat den där kärleken till djur och mat till konsthantverk. Mjölken till ostarna, yoghurten och smöret kommer från gårdens getter och grannens kor, och sedan tillsätts löpe, salt, mjölksyrakultur och blå- eller vitmögel för hand. När det är vintersäsong skapar de nya get- och kittostar. Årets nyhet är en doftrik cheddar och den kommer att platsa fint på ostbrickan tillsammans med min favorit, Tant Elsa, och min hemkokta björnbärssylt.

Christine Anderbergs skyltängel talar om att ”osten är mjölkens väg in i himmelriket” och det har den ju alldeles rätt i.
/Marie
 

Karta

Pin It on Pinterest