Kaffestugan Alunbruket, Andrarum

Ett glas fläder i Kaffestugan

Resterna av byn vid Alunbruket är väldigt gulliga, associationerna går till Bröderna Lejonhjärtas Körsbärsdal. Kaffestugan och flera andra hus har halmtak, korsvirke, skeva väggar och lågt i tak, som det skall vara i gamla fina skånelängor. I kanten av byn går Verkeåns naturreservat. Följer man ån nedströms ett tag kommer man till Hallamölla. Alunbruket ligger alldeles vid Christinehofs slott. Här drev Christina Piper på 1700-talet Nordens största industri med tusentalet anställda. Alunbruket lades ner 1912, på 1930-talet startades Kaffestugan i en gammal arbetarbostad från 1700-talet.
Som på alla Skånes stora turistmål kan man tyvärr inte räkna med att vara ensam. Bästa tipset är att åka dit en jättevarm dag under sommaren. Då är de flesta andra vid havet. Vi rekommenderar framför allt smörgåsarna och flädersaften, men kakorna är också fina.

Karta

Pin It on Pinterest