Svarte Beach Club

Kiosken i Svarte är bilden av svensk sommar

Svarte är granne till Ystad och är en liten pärla. Ni har kanske sett den i de senare Wallanderfilmerna, där bor Krister Henriksson och Lena Endre bådas karaktärer i Svarte, nere vid havet. Jag har besökt kiosken som ligger på den långa stranden, Svarte Beach Club. Stranden ger en känsla av att vara privat, det är få parkeringsplatser upp vid stationen. Lättast är om du tar tåget, sedan är det bara en kort promenad nerför backen. Stranden har även en lång badbrygga ut till djupare vatten.

Du åker hit för kiosken, stranden och bryggan. Är solen framme, barnskratt hörs på avstånd, ett par fiskmåsar ger den blåa himlen ett par fläckar, solglasögonen är på – då har du bilden av en riktigt svensk sommar. En bild som är lite lagom gulnat av ålder, någon gång från fyrtiotalet. Även om du inte är byggnadsnörd som jag, kommer du att bli nostalgilycklig, jag lovar.

Kiosken är cirka sjuttio år gammal enligt ägaren. Det finns sittplatser både inomhus och på det generösa trädäcket. Ta en kopp kaffe, en glass och ett glas saft, sitt ner och bara var. De har bra wifi, bra stolar, gott kaffe – vad mer behöver man?

Stället går också att hyra. Spännande läge  för en höstfest kanske?

Karta

Pin It on Pinterest