Nostalgicaféet, Tryde

Här trivs 50-talsfantasten

Det har blivit ett återkommande nöje att titta in på det kombinerade kaféet och museet i Tryde. Kafédelen är inte speciellt märkvärdig men museet är verkligen värt en separat utflykt till Österlen.

Det är stort, 1 500 kvadratmeter, och innehåller en fantastisk samling av prylar från 1950 talet. Här finns jukeboxar, dockskåp, bil- och tågbanor, leksaker, tvättmaskiner, förpackningar, bandspelare, bilar – och allt där emellan. Bredden är enorm. Man har också byggt upp en del miljöer, till exempel en damfrisering, en bensinmack, en läkarmottagning, en lanthandel och en bilverkstad. Det här är en jättebra utflykt för hela släkten. Den äldre generationen minns hur det var – och kan berätta för de minsta om saker som helt har försvunnit idag.

Man får en väldigt tydlig bild av hur den svenska vardagen såg ut på 1950-talet när man går omkring här. Den som är leksakssamlare, gillar vinylskivor eller är inredningsroad och söker 50-talsinspiration ska räkna med att en rundvandring kan ta en god stund. Och missa inte butiken – det går fortfarande att köpa Kobra-telefoner.

Skyltat från Svamparondellen i Tomelilla under högsäsong. Inträde, barn under tio år gratis

Karta

Pin It on Pinterest